Податкові вимоги для фермерських господарств: єдиний податок четвертої групи

01-червня-2023
`

За повідомленням Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, пунктом "б" підпункту 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлено умови, за яких фізичні особи — підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство" № 973-IV від 19 червня 2003 року зі змінами та доповненнями, можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи, якщо вони виконують такі вимоги:

  1. Займаються виключно вирощуванням, відгодовуванням сільськогосподарської продукції, збиранням, виловом, переробкою такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продажем.
  2. Провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси.
  3. Не використовують найманих працівників.
  4. Членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї відповідно до Сімейного кодексу України.
  5. Площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що належать членам фермерського господарства, становить не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів.

Однак, існують обмеження, коли особи не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи:

  1. Суб'єкти господарювання, у яких понад 50% доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини).
  2. Суб'єкти господарювання, діяльність яких відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці) згідно з КВЕД-2010.
  3. Суб'єкти господарювання, які займаються виробництвом підакцизних товарів, за винятком деяких випадків, таких як виробництво виноматеріалів виноградних власного виробництва для підприємств вторинного виноробства, експорт цих виноматеріалів, виробництво вин та напоїв малими виробництвами з власних матеріалів.
  4. Суб'єкт господарювання, який має податковий борг на початок базового (звітного) року, за винятком безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Деталі наведені за посиланням.