Стратегічні цілі КП«Центр підтримки бізнесу»ДОР

19-січня-2022
`

На Дніпропетровщині з 2018 року діє Центр підтримки малого та середнього бізнесу. Він створений при обласній раді як підприємство, покликане надавати допомогу в розробці стратегії розвитку підприємницької діяльності в громадах області, сприяти  створенню нових робочих місць  та конкурентоспроможних продуктів, які матимуть успіх на внутрішньому і зовнішньому ринках України. Минулого року Центр перезавантажився, зібрав нову команду і стартував з новими проектами. Серед багатьох завдань, які ставить перед собою Центр на поточний рік,  - це організаційна, фахова, фінансова підтримка інноваційних проектів суб’єктів малого та середнього бізнесу, а саме фермерських господарств.

`


Як зараз триває підтримка  агробізнесу області? З цим запитанням «Фермер Придніпров’я» звернувся до начальниці відділу розвитку підприємництва КП  «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» ДОР Ольги Філь.
 

«Наша ціль – створити таку комунікаційну платформу для підприємців, де б вони могли знайти інформаційну підтримку для успішного розвитку свого бізнесу, іншими словами, підібрати під себе «вудочку» та віднайти місце, «де клює».

`


Звичайно, агробізнесу  зараз важко, як і взагалі будь -якому бізнесу. Бути підприємцем ніби і  неважко, але важко встигати за законодавчими змінами, податковими нововведеннями тощо. Підприємець – це така ж сама професія, якій треба навчатися. Хто не навчається, той рано чи пізно втрачає свій бізнес. Що стосується фермерського підприємництва, то багато хто з фермерів працюють по – старому, не враховують, що у нас змінюється не тільки геополітична обстановка в країні, а й кліматичні умови. І з цією проблемою варто звертатися до науковців. Але як? Тепер на підмогу приходимо ми. Організовуємо он-лайн зустрічі, конференції з фахівцями Дніпровського державного аграрно-економічного університету, інституту зернових культур НААН України ( м. Дніпро), консультуємося з експертами по фінансуванню та легалізації бізнесу або з його безпеки та репутації. Важливою складовою стратегії Центру на 2022 рік є надання допомоги в організації процесу підготовки документів на отримання сертифікатів форми EUR.1 на послуги і товари українського походження задля виходу їх на ринок країн ЄС.


Центр налагодив стосунки з різними організаціями та навчальними закладами і готовий організовувати форуми для аграрної бізнес-спільноти. Але у підприємців теж має бути бажання дивитися вперед, прослухати цикл лекцій, попрацювати на них. Яким чином все відбувається? Ми надсилаємо громадам області листи-запрошення, а вони вирішують, наскільки наші фахівці важливі для них.


От приміром, наприкінці минулого року ми за 2 місяці зробили таку пропозицію кільком громадам. І виїхали туди. На зустріч прийшли різні підприємці: і ті, що тримають кафе, і фермери. Але питання у всіх одне: «А що  ви мені дасте? Дайте мені грошей, нащо мені ваші поради і консультації?»

А ми  не банківська установа, якщо вам важливі гроші, йдіть до банку. Ви їх успішно проїсте і завтра будете сидіти без заробітку. Ви маєте знаходити нові обороти свого бізнесу, шукати собі партнерів, кооперуватися, пристосовуватися до нових умов ринку.

`

 

Як приклад наведу господарство Ягідна країна Berry Land.

Фермери вирощували екологічні чисті різні ягоди, а згодом на території зробили парк, туристичну локацію. На основі свого ж бізнесу відкрили новий. Тепер туристи купують вхідний квиток,  цілий день смакують ягоди, знайомляться з їх вирощуванням, їздять на міні – тракторах,  і на цих екскурсіях засновники заробляють кошти. Позитивний приклад, і я мрію, щоб таких господарств в нашому регіоні було більше. Або взяти хоча б кооператив «Пасічники» у Миколаївській громаді Синельниківського району. Молоді пасічники (у кожного своя пасіка) об’єдналися в кооператив, написали грант, на його кошти придбали обладнання з виготовлення унікального на сьогодні продукту крем-меду, сертифікували його, і постачають цю продукцію в супермаркети. До речі, крем-мед дуже поважають у Європі. І «Пасічники» намагатимуться вийти на нові ринки збуту.


`

Я вам скажу, що сьогодні бізнес націлений на особистість. Він розвивається під особистого клієнта. І це той напрямок, за яким треба вміти рухатись. Ми готові доносити цю інформацію, запрошувати аналітиків і допомагати з усіх питань. Бо  . найближчим часом іде тенденція кооперації. Малим господарствам легше буде за таких умов починати свою роботу.


І для цього у нас є такі можливості об’єднувати підприємців у сільськогосподарській сфері в кластери. У Європі це популярний вид бізнесу. Бо представникам малого і середнього бізнесу це полегшить його ведення.

Часто люди, які мешкають в громадах, мають схожі бізнеси, і кооперація їм примножить статки.


Іще хочу поділитися своїми спостереженнями. Ми започаткували серію курсів, здебільшого, про те, як знайти ідею та перетворити її в успішний проект. Отож,  із 10 слухачів нашого грудневого курсу працювали тільки 5 людей. А вони ж заплатили свої кошти! І ми за цей час отримали 5 прописаних проектів, один для Межівської громади. Там Людмила Кропив’янська ( із сектору культури) два роки навчалася, писала проекти і тепер створює туристичний центр, де надаватимуться послуги з харчування, проживання, проведення екскурсій, прокат велосипедів, наметів тощо. Тобто її центр єднає підприємців, які будуть надавати ці послуги.


Другий проект – Миколаївська громада. Там Інна Чорнокнижна розробила проект по переформатуванню старого дитячого табору. Вона прорахувала, як утримувати цей дитячий табір, яка територія буде здана в оренду, як залучити дітей не тільки з нашої області, а й інших.

Або Зелена садиба в Звонецькому,  Солонянський район. Вчителька дніпропетровської школи купила хату в селі і хоче створити зелений бізнес, і в неї все вийде, я впевнена, її підтримують односельці і громада. Для тих, хто хоче мати продуктивний бізнес, нагадаю електроннну адресу центру: cpmsb2018@gmail.com


Звертайтеся, допоможемо!

 
Іще одне на завершення додам. Наша команда підписала меморандум про співробітництво з громадською школою бізнесу Львова. Ця школа має величезний практичний досвід, як виводити бізнес на нові обрії. Вони підготували для нашої області ексклюзивний курс. Дуже цікава програма, бо там є рекомендації, як почати бізнес, не маючи власних коштів. І я дуже б хотіла, щоб ми цей курс у травні запустили. Будемо брати осіб 25 - 30. Щоб вони його не просто прослухали, а й отримали якісну консультацію і корисну інформацію від фахівців. І пізніше слухачі курсу не залишаться один на один зі своїми подальшими проблемами. На базі нашого Центру буде сформована така платформа, де підприємці знаходитимуть відповіді на всі свої питання і  пропозиції.

Джерело

Підписуйтесь на нашу офіційну сторінку у Фейсбуці та Інстаграм.