ДПС підтвердила чинність закону щодо сплати єдиного податку та використання РРО

16-листопада-2022
`

Джерело

Після початку повномасштабних бойових дій Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє ФОП-спрощенцям 1-ї та 2-ї груп не сплачувати єдиний податок (ЄП), а також скасовує застосування штрафних санкцій за невикористання РРО. Ця пільга діє на період воєнного стану (ВС).

Однак, за словами адвоката Богдана Янківа, на місцях податківці, погрожуючи штрафами, часто вимагають і сплачувати ЄП, і використовувати РРО.

Щоб змусити податківців дотримуватися закону, Янків підготував лист до ДПС, який нардеп Ярослав Железняк від свого імені відправив до ДПС 28 жовтня як депутатський запит.

 

Лист-відповідь, що містить роз'яснення, датовано 7 листопада. Він є обов'язковим для всіх районних і обласних податкових інспекцій.

`

 

ДПС підтвердила, що з 1 квітня ФОП мають право не сплачувати ЄП до закінчення дії ВП.

 

Якщо податок не сплачується, то в податковій декларації платника податку треба відображати відсутність щомісячних авансових внесків ЄП за відповідний період. У цьому разі ЄП буде списано, податкової заборгованості та штрафних санкцій не буде.

Окремо ДПС наголосила, що ФОП, який скористався правом не сплачувати ЄП, не несе відповідальність за його несплату.

Щодо РРО, то ДПС підтвердила: на період дії ВС санкції за невикористання РРО не застосовуються (крім здійснення розрахункових операцій під час продажу підакцизних товарів).

 

Джерело