Оптимізація Фінансів ФОП: Як діяти при перевищенні обсягу доходу

22-січня-2024
`

Фізичні особи - підприємці (ФОП) у ситуації перевищення обсягу доходу, визначеного для платників єдиного податку, вживають наступних заходів згідно з Податковим кодексом України:

  1. Платники єдиного податку першої групи, які перевищили обсяг доходу, переходять на ставку єдиного податку для другої або третьої групи, або відмовляються від спрощеної системи оподаткування. Ставка єдиного податку у такому випадку становить 15% від суми перевищення.
  2. Платники єдиного податку другої групи, які перевищили обсяг доходу, можуть перейти на ставку єдиного податку для третьої групи або відмовитися від спрощеної системи оподаткування. Ставка єдиного податку в такому випадку також становить 15% від суми перевищення.
  3. Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які перевищили обсяг доходу, застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15% від суми перевищення та переходять на оплату інших податків і зборів, як визначено Податковим кодексом України.

Заяви про зміни подаються не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому відбулося перевищення обсягу доходу.

 

Джерело