Розширення можливостей програми "Власна справа" для розвитку бізнесу: нові горизонти та підтримка підприємців

23-травня-2023
`

Джерело

 

Уряд України на засіданні Кабінету Міністрів 19 травня розширив можливості використання мікрогрантів, які надаються через програму "Власна справа" для підтримки започаткування або розвитку бізнесу. Перш за все, було розширено перелік напрямів, на які можна використовувати ці кошти. Тепер отримувачі мікрогрантів зможуть використовувати їх для придбання транспортних засобів, необхідних для здійснення підприємницької діяльності.

Крім того, були збільшені терміни для отримувачів на укладання угоди про надання коштів та відкриття банківського рахунку. Тепер особа, яка отримала мікрогрант і була визнана переможцем програми, має 20 робочих днів на реєстрацію ФОП (фізичної особи-підприємця), якщо вона не є підприємцем, а також на укладання договору про надання мікрогранту та відкриття рахунку в банку для отримання коштів.

Додатково, вирішено першочергово працевлаштовувати офіційно зареєстрованих безробітних на робочі місця, які створюються згідно з умовами надання мікрогранту. Після підписання угоди про надання мікрогранту Державний центр зайнятості інформує підприємця про наявність відповідних кандидатів серед зареєстрованих безробітних. У разі їх відсутності, комплектування робочих місць здійснюється самостійно підприємцем. Також передбачено першочергове заміщення звільнених працівників особами з числа безробітних.

У разі невиконання отримувачем обов'язкової умови договору надання мікрогранту щодо створення від одного до двох робочих місць протягом 6 місяців (залежно від суми мікрогранту) та працевлаштування на них працівників, мікрогрант повинен бути повернутий в повному обсязі державі. Також передбачені наслідки при розірванні договору мікрогранту до завершення 3-річного строку реалізації проекту, зокрема, у разі сплати отримувачем податків та зборів менше, ніж сума мікрогранту, або при реорганізації чи ліквідації суб'єкта господарювання, який отримав мікрогрант.

Програма "Власна справа" надає мікрогранти від 50 до 250 тисяч гривень для українців, які бажають відкрити або розвивати свій бізнес. За допомогою цих коштів можна придбати обладнання, закупити сировину та матеріали, орендувати приміщення. Отримати мікрогрант можуть як діючі підприємці, так і особи без попереднього досвіду у підприємництві. Однією з обов'язкових умов є створення 1-2 робочих місць. У 2022 році українці, які отримали мікрогранти, створили приблизно 8000 нових робочих місць.

У цьому році бюджет на програму "Власна справа" складає 1,8 млрд гривень, що дозволить видати близько 10 000 мікрогрантів. Програма "Власна справа" була запроваджена Урядом в липні 2022 року з метою підтримки бізнесу та стимулювання створення нових робочих місць. Вона включає кілька грантових програм, в тому числі мікрогранти на відкриття або розвиток власного бізнесу, гранти на створення та розвиток переробних підприємств, а також на закладку саду та виноградарства, тепличне господарство та інші.