Адаптація бізнесу до нових реалій: український ринок фрилансу влітку зріс майже на третину

05-вересня-2022
'

Джерело

Попит на послуги фрилансерів в Україні влітку 2022 року зріс майже на третину проти аналогічного періоду минулого року. Разом з тим кількість виконаних проєктів збільшилась на 31%, а обіг коштів за виконаними завданнями – на 29,6%.

 

Розвиток українського фрилансу під час війни

У сервісі Freelancehunt припускають, що ринок фрилансу в Україні нині лише набирає обертів й продовжуватиме зростати у 2022 році. Показник виконаних проєктів у період з 30 травня до 28 серпня українськими фрилансерами уже збільшився на 31% проти аналогічного періоду минулого року.

Чи не у всіх галузях нині частково або суттєво фіксується криза й відсутність грошей, проте на вітчизняному ринку фрилансу ситуація – прямо протилежна. Протягом літа у проєкти було залучено на 29,6% більше коштів, ніж минулого року.

При цьому, підприємці можуть бути впевнені, що знайдуть на фрилансі відповідного спеціаліста, оскільки дефіциту виконавців на українському ринку нині немає. Вже у середині березня до роботи повернулися 74% фрилансерів, а у квітні – 96 – 98%.

 

Причини зростання ринку

Стрімке відновлення активності фрилансерів в Україні та активний розвиток галузі аналітики Freelancehunt пояснюють такими факторами:

Це зручний формат роботи для багатьох людей, особливо в умовах війни – можна виконувати проєкти з будь-якої точки на мапі світу, маючи лише ноутбук та доступ до інтернету.

Ті, хто залишився без роботи унаслідок війни, активно шукають заробіток на фрилансі.

Бізнес почав потрохи "прокидатися" й оговтуватися від удару, тож шукає фахівців, які можуть швидко й відносно дешево виконати роботу, яка не потребує фізичної присутності.

До слова, у Freelancehunt очікують, що восени українські підприємці тим паче вийдуть з "режиму очікування" й розпочнуть повне відновлення й адаптацію свого бізнесу до нових реалій. Тому компанія наразі прогнозує ще більше зростання попиту на послуги українських фрилансерів.

Джерело