Для ФОП повернуть "довоєнні" податки, перевірки та частину штрафів

26-лютого-2023
`

Джерело

 

У рамках домовленостей, які Україна взяла на себе у новому меморандумі з МВФ, підписаному у грудні 2022 року, очікується скасування пільгової системи оподаткування єдиним податком за ставкою 2% з відновленням повноцінних перевірок бізнесу та з поверненням штрафних санкцій за податкові порушення.

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 20 лютого ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект №8401повідомив голова профільного комітету Данило Гетьманцев.

Він зазначив, що Верховна Рада планує розглянути законопроект №8401 у березні-квітні.

 

Що зміниться

Скасування єдиного податку за ставкою 2%. Пільговий механізм оподаткування для малого та середнього бізнесу було запроваджено навесні 2022 року. Верховна Рада 14 березня 2022 року ухвалила законопроект №7137-д (зараз це закон №2120-ІХ), норми якого дали право суб'єктам господарювання на період дії воєнного стану перейти на спеціальний режим зі сплатою 2% податку з обороту.

МВФ наполягав на поверненні "довоєнних" умов оподаткування. Україна зобов'язалася скасувати пільговий механізм зі сплатою 2% з обороту 2023 року. Згідно із законопроектом №8401, це відбудеться з 1 липня 2023 року.

Скасування податкових "канікул" для СПД 1-2 груп єдиного податку. Закон №2120-ІХ дає право підприємцям, які обрали 1-у та 2-у групи спрощеної системи оподаткування, не сплачувати єдиного податку під час військового стану. Законопроект №8401 таку нагоду ліквідує.

Відновлення документальних перевірок. Важливою зміною стане повернення податкових перевірок бізнесу. Законопроект №8401 передбачає відміну пункту 69.9 Податкового Кодексу, який обмежував можливості податківців для проведення перевірок. Починаючи з 1 липня 2023 року податкові інспектори зможуть здійснювати повноцінні документальні та фактичні (що передбачає особистий візит до платників податків) перевірки.

 

Повернення штрафних санкцій. Повноцінні штрафи повернуться з 1 липня 2023 року. Їх розмір залежить від характеру порушення. Зокрема йдеться про штрафи за порушення, пов'язані з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Наразі платників податків, які зобов'язані застосовувати у своїй діяльності РРО, карають лише в тому випадку, якщо вони займаються продажем підакцизних товарів.

Повернуть також штрафи порушення, пов'язані з несвоєчасною чи неповною сплатою єдиного соціального внеску (ЕСВ).

Лібералізація. Законопроект №8401 передбачає і деякі послаблення та спрощення. Зокрема, якщо в ході документальної податкової перевірки, яку проводитимуть фіскали вже після 1 липня 2023 року, виявиться недоплата за єдиним соціальним внеском (ЕСВ) та підприємець протягом 30 днів цю недоїмку покриє, штрафні санкції до нього не застосовуватимуться.

Як і у випадках, коли перевіряючі фіксують факт несплати/недоплати податкового зобов'язання. Якщо платник податків не пізніше ніж через 30 днів заплатить до держбюджету необхідну суму податків, йому не загрожують штрафи та пені.

Джерело