Єдиний податок для ФОП: скільки і до якого числа треба сплатити у травні

15-травня-2022
`

Джерело 

Представники середнього та великого бізнесу з квітня 2022 року можуть перейти на спрощене оподаткування.

Після переходу на спрощене оподаткування для представників середнього та великого бізнесу починає працювати знижена податкова ставка – не 5%, а 2% від доходу.

Через такі нововведення під час військового стану також змінюються терміни сплати податків та подання фінансової звітності – на тимчасових умовах ФОП необхідно це робити щомісяця.


Спрощене оподаткування для ФОП – сума податку

Сплата єдиного податку у розмірі 2% від доходу за квітень українськими підприємцями має бути здійснена до 30 травня 2022 року. Звітність за другий місяць весни подається до 20 травня. ФОП також можуть подати документацію починаючи з 1 травня, проте зараз ще немає нової форми, за якою необхідно складати звіт.

Спрощене оподаткування для ФОП – до якого числа потрібно сплатити податок


До 3 травня необхідно сплатити ПДФО та військовий збір на зарплату працівників або інші виплати фізособам за березень 2022 року, якщо зарплати досі не сплачені. До 6 травня – сплата ЄСВ, ПДФО та військового збору, які нараховуються на зарплату працівників за другу половину квітня 2022 року.

До 10 травня подається об'єднана звітність за 1 квартал 2022 року, до якої включається інформація про ЄСВ, податок на доходи та військовий збір з виплат працівникам. До 20 травня провадиться сплата єдиного податку для ФОП за останній місяць весни:

 - 1 група – до 248,1 гривень
 - 2 група – до 1300 грн.

ФОП також має можливість сплатити єдиний податок за квартал заздалегідь: 1 група - до 744,3 грн, 2 група - до 3900 гривень.

Крім цього, до 20 травня сплачується ЄСВ на зарплату працівників за квітень 2022 року, якщо зарплату досі не виплачено, та єдиний податок за 1 квартал 2022 року для 3 групи (3% або 5% від доходів). До 31 травня необхідно зробити сплату ПДФО та військового збору на зарплату працівників або інші виплати фізособам за квітень.

Джерело