Малий бізнес в Україні відновлюється – працюючих стає все більше

08-червня-2022
`

Джерело

У травні не працювало всього 17% підприємств малого та середнього бізнесу, тоді як у квітні про призупинення роботи повідомляло 26% опитаних МСБ.

«Третій місяць поспіль тримається тенденція відновлення роботи малого бізнесу. Тоді як у березні не працювало 42% опитаних нами підприємців, а у квітні – 26%, наразі без роботи лишаються тільки 17% МСБ», — йдеться в повідомленні.

Також в асоціації зазначають, що 16% непрацюючих наразі компаній планують стати до роботи.

`

 

Водночас повідомляється про погіршення оцінки підприємцями власної фінансової стійкості. Наразі 34% з них повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців (у квітні — 40%). Ще 12% мають резервів на один місяць, а інші 12% – на пів року. Тільки 5% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Про відсутність резервів повідомляє наразі 29% компаній, хоча місяць тому таких було 26%.
 

Погіршується ситуація і з виплатою заробітних плат співробітникам. У повному обсязі продовжують виконувати соціальні зобов’язання лише 23% компаній (у квітні — 25%), і тільки 2% зберегли додаткові або авансові виплати. Іншим 32% довелося скоротити розмір заробітних плат, 21% не має змогу робити виплати, а 12% змушені звільняти співробітників.
 

За даними ЄБА, 72% опитаних не користувались ні державними, ні міжнародними програмами для підтримки свого бізнесу. Тоді як 15% скористались опцією сплати єдиного 2% податку, 6% – іншими податковими пільгами, 2% – компенсацією за працевлаштування ВПО.
 

Як повідомлялося, за даними НБУ, станом на кінець квітня, кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася до 17% порівняно з 32% на початку повномасштабної війни. 60% підприємств працює нижче довоєнного рівня завантаженості, майже 23% – більш ніж удвічі.

 

Джерело