Подання ФОП – платником ЄП податкової декларації платника єдиного податку в електронному вигляді

13-січня-2023
`

Джерело

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платники єдиного податку І та ІІ груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для річного податкового (звітного) періоду. У такій декларації відображається обсяг отриманого доходу та щомісячні авансові внески єдиного податку, встановлені згідно з п. 295.1 ст. 295 Податкового Кодексу України, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ), нарахованого, обчисленого та сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.


Звертаємо увагу, що платники єдиного податку І — ІІ груп подають податкову декларацію в строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в окремих випадках:
- у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ,
- самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників ЄП ІІ та ІІІ груп,
- відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.


Платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.
Платники ЄП ІІІ групи у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.


Форму податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі — Декларація).


Електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС (п. 4 розд. ІІ Порядку).


На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність / Платникам податків про електронну звітність / Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларації:
- за ідентифікатором форми F0103405 (для ФОП, у якого податковий (звітний) період рік);
- за ідентифікатором форми F0103307 (для ФОП, у якого податковий (звітний) період квартал).

Деталі за посиланням