Податкові перевірки в Україні.

08-червня-2023
`

Починаючи з 1 липня цього року, планують відновити регулярні планові податкові перевірки в Україні, що є одним із зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом. ДПС України опублікувала плани проведення таких перевірок на 2023 рік, більшість з яких припадає на період з липня по грудень.

Щоб зрозуміти, чи будуть проводити перевірку вам, слід перевірити, чи ваше підприємство включено до плану проведення податкових перевірок. План зазвичай публікується наприкінці року, але можуть бути внесені зміни, тому рекомендується перевіряти плани податкової влади на початку року.

Якщо вам назначена перевірка, податківці повинні надіслати вам копію наказу та письмове повідомлення щонайменше за 10 днів до дати початку перевірки. У письмовому повідомленні мають бути зазначені дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення перевірки, найменування та реквізити вашого підприємства або ФОП, мета, вид, підстави, дата початку та тривалість перевірки, а також посада та прізвище особи, яка буде проводити перевірку.

При приході податківців з перевіркою, вони повинні надати вам копію наказу, письмове направлення та службове посвідчення. Вам слід звернути увагу на наявність всіх обов'язкових відомостей у направленні, таких як дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу, мета, вид, підстави та тривалість перевірки, а також посада та прізвище особи, яка буде проводити перевірку. Направлення повинно мати підпис керівника та бути скріплене печаткою податкової.

Під час проведення перевірки ви можете відмовитись ставити свій підпис у направленні, але це може призвести до складання акту, що стане підставою для початку перевірки. Рекомендується особисто фіксувати дату та час початку перевірки. Також слід звернути увагу на коректність зазначення даних про вас у копії наказу про проведення перевірки, таких як адреса, дата початку і тривалість перевірки, мета, вид і підстава для її проведення, а також період діяльності, який буде перевірятися.

Під час перевірки слід надавати податківцям лише ті документи, які належать або пов'язані з предметом перевірки. Важливо фіксувати перелік наданих документів, що полегшить процес оскарження рішення податкової влади у разі потреби.

За результатами перевірки, якщо виявлені порушення, складається акт. Якщо порушень не виявлено, складається довідка. Підготовка до податкових перевірок потребує завчасної підготовки, формування необхідних документів та чіткого алгоритму дій для працівників, інформація за посиланням.