Податкові зміни з липня: Що очікує український бізнес

13-червня-2023
`

Верховна Рада прийняла законопроект 8401 про скасування податкових пільг для бізнесу наприкінці травня. З початку липня українському бізнесу належить готуватись до цих змін. Опендатабот виявив, що 340 тисяч бізнесів продовжують скористовуватися пільговим оподаткуванням. Серед топ-100 компаній за обігом в 2022 році є дві, які залишаються на пільговому оподаткуванні: ТОВ "ФОРА" і ТОВ "ВИГІДНА ПОКУПКА" (мультимаркет "Аврора").

Якщо законопроект буде прийнятий у другому читанні, з липня пільга буде скасована, а компанії та ФОП автоматично перейдуть на ставку 2%, з якої вони прийшли. Також будуть накладені штрафи за роботу без касових апаратів/РРО. Ризики для бізнесу включають повернення ФОП партнерів до 2-ї групи або перехід на загальну систему оподаткування для компаній/ФОП, що були створені за часів дії пільг. Для уникнення штрафів і додаткових податкових зобов'язань рекомендується перевіряти групу єдиного податку всіх контрагентів.

Податкова служба залишається найзакритішим розпорядником даних, відмовляючись надавати дані про платників єдиного податку з міркувань безпеки підприємців з тимчасово окупованих територій. Однак реєстр доступний в кабінеті Податкової і в зручному форматі в Опендатаботі. Відправляйте код компанії або ідентифікаційний код ФОПа чат-боту, щоб отримати інформацію про систему оподаткування контрагента. Після початку повномасштабної війни в квітні 2022 року держава ввела податкову пільгу, знизивши розмір єдиного податку до 2%. Ці можливості скористалися понад 185 тисяч компаній та 40 тисяч ФОПів.