Покращення інвестиційної привабливості: Україна запускає публічний моніторинг земельних відносин

16-травня-2023
`

Джерело

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 474 "Про публічний моніторинг земельних відносин". Документ передбачає створення системи моніторингу земельних відносин, що буде частиною Державного земельного кадастру, власником якого буде держава.

Моніторинг забезпечить доступність інформації про стан та розвиток земельних відносин, прогнозування динаміки змін, підвищення якості управління земельними ресурсами на різних рівнях, сприятиме інвестиційній привабливості та покращенню бізнес-клімату в Україні.

Результати моніторингу земельних відносин та ринку земель будуть доступні для необмеженої кількості користувачів через опублікування щомісячних звітів у різних форматах на веб-сайті Держгеокадастру та Єдиному веб-порталі відкритих даних. Це допоможе забезпечити прозоре функціонування ринку земельних ділянок сільськогосподарського призначення та запобігти можливим спекуляціям, а також стане інструментом громадського контролю.

Постанова також визначає суб'єкти, що проводитимуть моніторинг земельних відносин, процедуру їх взаємодії та перелік даних, необхідних для здійснення публічного моніторингу.