Стало відомо, які держземлі аграрії можуть взяти в оренду за спрощеною процедурою

16-квітня-2022
`

Джерело
 

«Довоєнним» земельним законодавством передбачена досить тривала і складна процедура вирішення питань щодо передачі державних і комунальних земель в оренду та оформлення такої передачі.


Тому 24 березня було ухвалено законопроєкт №7178, який дозволить аграріям оперативно отримати повноцінний доступ до сільськогосподарських угідь держави для успішного проведення посівної кампанії.

Цей законопроєкт набув чинності 7 квітня 2022 р.

Як зазначають в Мінагрополітики, в умовах війни для сільського господарства мають бути використані усі доступні землі протягом найближчих декількох тижнів.

Спрощена процедура застосовуватиметься до передачі в оренду всіх сільськогосподарських земель державної та комунальної власності, крім тих, що перебувають у постійному користуванні громадян та приватних юридичних осіб, громадських організацій тощо.

Передача зазначених земель в оренду здійснюється з дотриманням відповідних норм Земельного кодексу України, Закону «Про оренду землі» тощо, але з урахуванням вимог зазначеного Закону, які відображені в пункті 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Маємо підкреслити, що якщо між нормою Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України та відповідною за змістом нормою основної частини цього Кодексу або нормою іншого закону існує суперечність, то застосуванню підлягає відповідна норма Перехідних положень. 

Пам’ятайте, що ті норми Перехідних положень будь-якого закону, які суперечать або не співпадають зі змістом аналогічних норм основної частини закону, мають вищу юридичну силу, ніж останні. 


Джерело