Українці подали близько 100 тисяч заявок на безкоштовне навчання IT-спеціальностям

22-серпня-2022
'

Джерело

 

Нині у програмі беруть участь 22 школи, які незабаром почнуть навчати українців.

 

Українці подали близько 100 тис. заявок на участь у безкоштовних ІТ-курсах від міністерства цифрової трансформації та платформи Binance. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

«Зараз в програмі беруть участь 22 школи, які незабаром почнуть навчати українців. Всього надійшло 117 заявок від навчальних закладів, набір яких відбувався у липні. Це дуже крутий результат, який надихнув мене ще більше сфокусуватися на цьому проєкті. Станом на сьогодні школи вже отримали майже 100 тисяч заявок на отримання нової професії. Тобто, можу говорити, що є великий ажіотаж і попит на цей напрямок», – розповів він в інтерв’ю агентству «Укрінформ».

 

За словами міністра, творці програми спілкуватимуться зі студентами, щоб побачити, чи чесно школи проводили відбір. Можливо, будуть і таємні «студенти», які зсередини здійснять інспекцію навчання.

 

Федоров зазначив, що відрахування студента можливе, коли він самостійно виявить бажання припинити навчання. Або коли він не з’явиться на навчання та не виконуватиме завдання.

 

Після програми людина отримає сертифікат про успішне її закінчення.

«Зараз спостерігається цікава тенденція – багато ІТ-компаній вже звертаються до нас та Львівського ІТ Кластера з проханням підписати додатковий меморандум, в рамках якого вони готові брати на роботу випускників цієї програми. Тобто, у ринку вже з’являється інтерес до програми IT Generation».

 

Віцепрем’єр додав, що сьогодні в Україні є дефіцит в понад 30-40 тисяч осіб в ІТ-спеціальностях.

«Я вважаю, що проєкт повинен діяти на постій основі. Спочатку ми плануємо навчити одну тисячу українців, далі – дві тисячі. Після цього ми зробимо усе можливе, щоб надати можливість здобути освіту відразу для 5-10 тисяч людей. Плануємо, що в кінцевому результаті в проєкті будуть задіяні взагалі усі школи, що надають IT-освіту в Україні».

 

Ще на початку року, за його словами, передбачалося майже 500 млн грн на цю програму.

«Цьогоріч ми хотіли навчити до 10 тисяч людей. Але зрозуміло, що у зв’язку з війною насамперед потрібно фінансувати підготовку медиків та армію. Тому ми й звернулися до бізнесу про виділення коштів на освітні програми… Я хочу, щоб наступним етапом була компенсація від держави 20-30% або, можливо, й 50% витрат школам за їхнього студента, який одразу знайшов місце роботи. В такому випадку мотивація навчальних закладів буде ще більшою, тому що кожна школа конкуруватиме за студента, який хоче навчатись та в майбутньому працювати в IT».

Джерело