Як прийняти бізнес-рішення під тиском обставин

05-квітня-2022
'

Наразі наша країна та наш народ перебуває в стані війни. Це важке випробування для всіх українців, але ми мусимо його пройти з честю не тільки на полі бою з ворогом, а й на економічному фронті.

Велику роль в підтриманні економіки України сьогодні відіграє малий та середній бізнес.

Ми вважаємо, що поради від львівської школи керівників бізнесу стануть в нагоді нашим підприємцям саме зараз, а застосування такого інструменту, як методика прийняття потрібного рішення під тиском непростих обставин,  допоможе раціонально мислити та успішно вести бізнес.

Коли виникають непрості обставини, людина, за правило, думає про те, як позбутися від напруги і незручних відчуттів, ніж про вирішення проблеми. Є люди, які залишаються спокійними у таких ситуаціях і здатні критично та логічно мислити, але ж більшість людей паралізує, коли треба терміново прийняти ідеальне рішення.

Що робити в такій ситуації?

Спробувати застосувати техніку моделі TDODAR:

Т – час. Важливо визначитись, скільки є часу на вирішення проблеми.

D – діагноз. Потрібно подумати про те, які ресурси необхідні для того, щоб визначити причину виникнення проблеми.

O – варіанти. Одну проблему можна вирішити кількома способами. Не можна нехтувати навіть найбільш абсурдними, тому що вони можуть наштовхнути на щось більш цінне.

D – рішення. Зваживши всі «за» і «проти» прийняти рішення і взяти на себе відповідальність за нього.

A – дія. Просто дійте. Створіть міні-план, де чітко розбийте свою дію на кілька невеликих кроків. Головне, дійте негайно.

R – огляд. Після втілення свого плану дій в життя, потрібно усвідомлено дивитись на те, що відбувається. Бути гнучким і при потребі повертатися на першу або другу стадію і починати все заново. В такому випадку працює зворотній зв’язок і є знання про методики які не працюють. Можна врахувати всі помилки та прийняти більш досконале рішення.

Перед тим як почати користуватись цим інструментом, не завадить ознайомитись з деякими основними правилами:

  1. Виконуйте кожен крок незалежно один від одного;
  2. Формуйте свої думки і факти коротко. Це допоможе залишитись більш сфокусованим;
  3. Бажана спільна робота. Однак можна користуватись технікою і наодинці з собою;

Якщо є рішення працювати разом, переконайтесь, що переходите до наступного кроку після того, як досягли згоди щодо рішень попереднього.

 

Підписуйтесь на нашу офіційну сторінку у Фейсбуці та Інстаграм.