Закон 8401: зміни в оподаткуванні підприємців з 1 липня

04-червня-2023
`

Ухвалою Верховної Ради від 29 травня було затверджено урядовий законопроект 8401, що передбачає ряд змін у оподаткуванні підприємців. Основною зміною є скасування пільгового 2% податку з 1 липня 2023 року. Зокрема, законопроект також передбачає:

  1. Скасування пільги по сплаті податку для підприємців 1 та 2-ої групи.
  2. Відновлення проведення документальних перевірок бізнесу.
  3. Повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО (реєстратора розрахункових операцій).

Згідно з законопроєктом, платники податків будуть автоматично повернуті на ту систему оподаткування, якою вони користувалися до впровадження 2% податку. Наприклад, великі бізнеси, що перейшли на спрощену систему оподаткування, будуть повернуті на загальну систему з оподаткування прибутку та інших обов'язкових платежів. Аналогічні зміни чекають і на інших юридичних осіб. Фізичні особи-підприємці також втратять можливість скористатися 2% ставкою оподаткування.

Крім того, законопроект передбачає відновлення документальних перевірок бізнесу з 1 липня, якщо існують відповідні безпекові передумови для проведення таких перевірок.

Також відновлюються штрафні санкції за невикористання касових апаратів підприємцями, які зобов'язані здійснювати розрахунки за допомогою РРО, а також зобов'язання сплачувати єдиний податок для фізичних осіб-підприємців I та II груп. Варто зазначити, що депутати ухвалили закон, яким тимчасово дозволили не сплачувати єдиний податок зазначеним особам.

Запропоновані зміни спрямовані на упорядкування системи оподаткування підприємців та забезпечення більшої прозорості та відповідальності в цій сфері.